4. INSPECTION.

4.1. Schedule.

4.1.1. The robots will be examined by a panel of referees before the start of the tournament to ensure that the robots meet the
constraints described above.

4.1.2. It is the responsibility of teams to have their robots re-inspected if their robots are modified at any time during the
tournament.

4.2. Robot configuration.

4.2.1. While being inspected, each robot must be upright and at its maximum size; i.e., anything that protrudes from the robot
must be fully extended. If a robot has a moving part that extends in two directions, it will need to be inspected with this part
operating. The robot must be able to operate without touching the measuring cylinder.

4.3. Students.

4.3.1. Students will be asked to explain the operation of their robots in order to verify that the construction and the programming
of the robot is their own work.

4.3.2. Students will be asked questions about their preparation efforts, and they will be requested to answer surveys and
participate in video-taped interviews for research purposes.

4.3.3. Commercial kits may be used but must be substantially modified by the students.

4.3.4. Proof must be supplied that robots are constructed and programmed by the students.

4.3.5. Any team that has original construction of robots or sensors (not commercially available ) must supply full documentary
proof that the developments were wholly the work of the students according to Section 4.3.1. This will be in the form of a log

book describing all stages of design, development and construction.

4.3.6. It is expected that all teams should attend a short verification interview prior to all events.

4.4. Violations.
4.4.1. Any violations of the inspection rules will prevent that robot competing until modifications are effected.

4.4.2. However, modifications must be made within the time schedule of the tournament and teams must not delay game play
while making modifications.

4.4.3. If a robot fails to meet all specifications (even with modification), the robot will be disqualified for that game (but not the
tournament).

4.4.4. If there is excessive mentor assistance or the work on the robots is not substantially original work by the students, then the
team will be disqualified from the tournament.



